Trods stigende efterspørgsel er salget af de tunge køretøjer knap 15 procent lavere i august 2020, end i
samme periode sidste år.

Coronakrisen har udskudt udskiftningen af mange lastbiler. Interessen for lastbiler er igen stigende, men da leveringstiden generelt er lang på lastbiler, og at mange fabrikker endnu ikke leverer med fuld kapacitet, vil der gå tid, inden vi ser et stabiliseret billede. Det betyder, at ved månedens udgang halter salget ca. 30 procent efter den tilsvarende periode sidste år.
De Danske Bilimportørers forventning for hele året er 20-25% under sidste år.
Om den forgangne måneds bilsalg af tunge køretøjere siger adm. direktør, Mads Rørvig:
  • ”Kigger man på erhvervsindikatorerne holder detailhandlen generelt højt niveau, mens der også er pæn fremgang til industri- og byggesektoren. Det er gode nyheder for varebilsalget. Nøgletallene for servicesektoren halter noget efter, men det påvirker ikke efterspørgslen i samme grad. Vores vurdering er, at efterspørgslen efter varebiler for hele året vil ende ca. 15 procent under sidste års niveau.”
  • ”Interessen for lastbiler er igen stigende, men da leveringstiden generelt er lang på lastbiler – og da ikke alle fabrikker endnu er tilbage på fuld kapacitet – kommer der til at gå noget tid før markedet har stabiliseret sig fuldkomment. Det er vores forventning, at det samlede lastbilsalg i år ender 20-25 procent under sidste års niveau. Dog er det positivt, at juli og august viste meget beskedne salgsnedgange ift. de samme måneder sidste år.”

Yderligere oplysninger
Administrerende Direktør Mads Rørvig, på tlf. +45 30 16 10 04 eller mr@bilimp.dk.

Pressefoto

Detaljeret information
Se venligst nedenstående.

 

– – –

Analyse af det samlede bilsalg

Denne analyse indeholder statistik og kommentarer om salget af varebiler, lastbiler og busser. Vil du i stedet blive klogere på salget af personbiler, kan de læse vores pressemeddelelse om personbilsalget i august her.

Højeste varebilsalg siden marts

I august måned endte varebilsaget på 2.723 solgte køretøjer. Det er 10,8 procent lavere end samme måned sidste år, hvor 3.054 nye varebiler blev indregistreret. Til gengæld er augustsalget i år det højeste månedlige salg siden marts 2020, hvor coronakrisen brød ud.

ÅTD-regnskabet for varebilerne er naturligvis stadig hårdt påvirket af coronakrisen og efter årets første otte måneder ligger varebilsalget 15,4 procent under sidste års niveau for samme periode. Indtil videre har 17.794 nye varebiler fået plader på i 2020.

 

 

”Kigger man på erhvervsindikatorerne holder detailhandlen generelt højt niveau, mens der også er pæn fremgang til industri- og byggesektoren. Det er gode nyheder for varebilsalget. Nøgletallene for servicesektoren halter noget efter, men det påvirker ikke efterspørgslen synderligt. Vores vurdering er, at efterspørgslen efter varebiler for hele året vil ende ca. 15 procent under sidste års niveau,” udtaler Mads Rørvig, adm. direktør i De Danske Bilimportører.

 

De lette vægtklasser oplevede tilbagegang i august ift. august 2019 i absolutte tal, mens de tungeste varebiler (over 3.490 kg) er en snært over sidste års niveau med 587 køretøjer i august 2020. Værst gik det de mellemstore varebiler (2.501-3.490 kg), som afgav en markedsandel på 3,1 procentpoint i den forgangene måned. De små (op til 2.500 kg) og store varebiler (over 3.490 kg) erobrede omvendt markedsandele på hhv. 0,2 og 2,9 procentpoint.

 

Tilbage til tendensen før corona

Selvom lastbilsalget endte 14,8 procent lavere i august ift. samme måned sidste år, tegner der sig en udvikling af, at vi er på vej tilbage til tendensen før corona. Knap 300 lastbiler blev det til i den forgangene måned mod 351 sidste år.

Bilsalget i år tæller indtil videre 2.442 nye lastbiler. Det er 31,5 procent færre end i samme periode af 2019, hvor salget lå på over 3.500 solgte lastbiler otte måneder inde i året.

 

Om lastbilsalget siger adm. direktør for De Danske Bilimportører, Mads Rørvig:
”Interessen for lastbiler er igen stigende, men da leveringstiden generelt er lang på lastbiler – og da ikke alle fabrikker endnu er tilbage på fuld kapacitet – kommer der til at gå noget tid før markedet har stabiliseret sig fuldkomment. Det er vores forventning, at det samlede lastbilsalg i år ender 20-25 procent under sidste års niveau. Dog er det positivt, at juli og august viste meget beskedne salgsnedgange ift. de samme måneder sidste år.”

 

Samtlige vægtklasser var negativt påvirket af den generelle nedgang i lastbilsalget i august måned i absolutte tal. Bedst gik det dog de tungeste lastbiler (over 24 ton), som kan trøste sig med en stigning på 6,9 procentpoint i markedsandel ift. august sidste år. De lette (op til 16 ton) og de mellemtunge (16 til 24 ton) lastbiler må som følge heraf afgive markedsandele på hhv. 2,3 og 4,7 procentpoint.

 

Lavt busslag i august

15 nye busser blev det til i august. Augustsalget kommer oven på et højt bussalg i juli, hvorfor den forgangene måneds nedgang på 51,6 procent ift. august 2019 ikke kommer helt uventet.
Med de 15 nye busser er ÅTD-regnskabet for indeværende år oppe på 23, hvilket er knap 38,3 procent lavere end i samme periode sidste år.
Udviklingen i bussalget skal som altid tages med visse forbehold, da vi analyserer relativt små tal, og da enkelte leverancer kan påvirke udviklingen markant.

 

Oversigt

Vedhæftet findes:
  • Oversigten for det samlede salg af varebiler og lastbiler for august 2020
  • Oversigten for det samlede salg af varebiler og lastbiler for ÅTD (januar – august 2020)

Kilde

Pressemeddelelsen er udarbejdet af De Danske Bilimportører på baggrund af data fra DBI-IT.

Kildeangivelse

Alle gengivelser af data og oplysninger bedes kildeangives med: De Danske Bilimportører.

Yderligere oplysninger

  • Interview og citater:
    Adm. Direktør Mads Rørvig, tlf. +45 30 16 10 04 eller mr@bilimp.dk
  • Data, statistik og bilag:
    PA- & kommunikationskonsulent Sara Gabrielsen, tlf. +45 71 11 94 91 eller slg@bilimp.dk