Nyheder / Politik 30. maj 2023

Højere årlig ejerafgift på elbiler kan holde registreringsafgiften i ro

image description

Den årlige ejerafgift på elbiler skal hæves og kan så til gengæld finansiere, at afgifter på køb af nye elbiler holdes nede.

I dag betaler alle elbilejere 740 kr. i årlig ejerafgift, uanset hvor energieffektiv bilen er. Til sammenligning betaler ejere af en benzin- eller dieselbil mellem 740 kr. og 18.200 kr. alt efter bilens energieffektivitet. Når fokus er på at køre grønnest muligt, giver det ingen mening, at ejerafgiften på elbiler ikke også differentieres efter bilens energieffektivitet.

Det er uholdbart, at ejerafgiften er ens for små og store elbiler, hvor der er stor forskel på, hvor mange kilometer der køres pr. kilowatt. Energieffektivitet har stor betydning for, hvor grøn kørslen er, og en elbil er ikke bare en elbil” siger Mads Rørvig, adm. direktør i De Danske Bilimportører.

Registreringsafgiften på elbiler skal fastfryses indtil 2030

Den nuværende afgiftsmodel lægger op til, at registreringsafgiften på elbiler kommer til at stige betydeligt fra 2026. Det vil sætte en bremseklods i elbilsalget og dermed den grønne omstilling af persontransporten. Det vil vanskeliggøre målet om mindst 775.000 eldrevne biler på vejene i 2030.

En stigning i den årlige ejerafgift vil øge provenuet i statskassen og dermed kunne finansiere, at registreringsafgiften på nye elbiler holdes nede. Og en stigning i den årlige ejerafgift vil ikke medføre samme opbremsning i salget af elbiler, som en stigning i registreringsafgiften.

”Hvis ikke vi får sænket afgiften på elbiler i 2026 vil vi se en opbremsning i salget af elbiler til stor skade for den grønne omstilling. Politikerne bør i god tid give et signal om, at afgiften holdes nede, så forbrugerne fortsat kan få gavn af lave afgifter på grønne elbiler” siger Mads Rørvig.

Yderligere oplysninger

Mads Rørvig
Adm. direktør

Fakta 

De Danske Bilimportører er brancheorganisation for bilproducenternes repræsentation i Danmark. Vi repræsenterer alle nye biler (person-, vare- og lastbiler samt busser) som anskaffes i Danmark og de omfatter selvsagt alle teknologierne – el, brint, hybrider, diesel, benzin, gas. 

Kildeangivelse

De Danske Bilimportører