Når det kommer til ladning af elbil er det ikke ligegyldigt hvor du bor i Danmark. Ny undersøgelse viser, at der er stor forskel på kommunerne, når det gælder nem adgang til opladning af bilen. Særligt danskere, der bor i lejlighed, er udfordret.

Der bliver flere og flere elbiler på vejene og rift om ladestanderne. En nye analyse fra De Danske Bilimportører viser, at der er stor forskel på landets kommuner, når det gælder nem adgang til opladning. Analysen har særligt fokus på bilister med bopæl i lejlighed, da de har de sværeste betingelser for at oplade deres el- eller plugin-hybrid-bil.

Hvis du bor i lejlighed i fx Vallensbæk, Faaborg-Midtfyn eller Brøndby kommune, må du køre langt efter at få opladet din bil, når du kommer hjem fra arbejde, viser De Danske Bilimportørers nye analyse. Disse kommuner ligger i den absolutte bund, når det gælder lademuligheder for familier med bil, som ikke har mulighed for at sætte en ladeboks op i garagen.  

”En velfungerende infrastruktur for opladning af biler er en forudsætning for grøn omstilling af privatbilismen. Det skal være let for alle at tage det grønne valg, når man køber ny bil, også hvis man ikke har en indkørsel til sin bolig med mulighed for etablering af en ladeboks”, siger Mads Rørvig, adm. direktør for De Danske Bilimportører.  

Mange kommuner sover i timen

Vejen til en veludbygget offentlig ladeinfrastruktur går gennem kommunerne. I takt med det rekordhøje elbilsalg i 2021, er behovet for en bedre ladeinfrastruktur tilsvarende steget. Kommunerne spiller en nøglerolle i at sørge for, at der bliver opstillet ladestandere tæt på almene boliger og andre boformer, der ikke har mulighed for at opsætte ladestandere i indkørslen.

”Vi kan konstatere, at mange kommuner har snorksovet, når det gælder etablering af ladestandere i det offentlige rum. Vi opfordrer alle kommuner til at se kritisk på den offentlige ladeinfrastruktur nær etagebyggeri, og lave en plan for, hvordan man gør det nemt for alle borgere at køre grønt” siger Mads Rørvig.

Se undersøgelsen her: https://www.bilimp.dk/ladestandere-i-kommunerne/ og se en oversigt alle kommuner på et danmarkskort.

TOP 10 og BUND 10:

Yderligere oplysninger

Mads Rørvig

Adm. direktør

+45 30 16 10 04 mr@bilimp.dk

Uppladdning.nu: Data vedrørende kommunernes offentligt tilgængelige ladepunkter. Data pr. 18. oktober 2021. 

Danmarks Statistik: Data vedrørende familiernes boligforhold og egne køretøjer. Data ultimo juli 2021. 

Bilstatistik.dk: Data vedrørende den private bestand af opladelige biler i kommunerne. Data pr. 1. november 2021. 

Analyse om ladestandere