Elektrificerede biler

Den næste generation af personlig transport

Der kommer stadig flere og flere elektrificerede biler ud på de danske veje. Her kan du blive opdateret på den nyeste viden om elbiler og plug-in hybridbiler, få svar på spørgsmål om opladning og se hvilke modeller, som bliver udbudt af de danske forhandlere.

40,7%

af nyregistreringerne i august 2021 var elbiler eller plug-in hybrider

40%

lavere emissioner fra nye biler i 2019 sammmenlignet med 1990

106.045

opladelige personbiler i den totale bilbestand pr. 31. august 2021

17x

flere nyregistrerede elbiler i august 2021 sammenlignet med august 2017

Elbiler

Plug-in Hybrid

Læs mere

Elbiler & Plug-in Hybridbiler i Danmark

Hverdagen med elbil

Find opladning til din elbil

Hvilke stiktyper har elbilerne

Type 1 stikket – 1-faset AC. Er ved at blive udfaset i Europa. Typisk opladning i Danmark på 3.6 kW og i visse konfigurationer op til 6.6 kW

Type 2 stikket – 1-faset og 3-faset. Er EU standard for AC opladning. Dette vil være det mest udbredte AC stik i EU. Supporter fra 3.6 kW op til 22 kW

CHAdeMO stikket til DC opladning er det første hurtigopladning der blev introduceret på markedet. I dag primært brugt af Nissan. Kan levere op til 100 kW i nyeste UFC konfigurationer, men mest udbredt er 50 kW.

CCS-2 eller CCS eller Combo. EU standard for DC opladning og den primært supportede DC opladningsstandard fremadrettet i EU. Mest udbredt som 50 kW, men understøtter 150 kW – 350 kW i nyeste UFC konfigurationer

Hvor langt kører en elbil på en opladning

De, der ofte kører lange afstande uden tidskrævende opladningspauser, har brug for en virkelig lang rækkevidde. Elbiler med en rækkevidde på over 500 kilometer er allerede tilgængelige i dag. Elbiler med en rækkevidde på op til 1000 kilometer er blevet annonceret.

Hvilke elbiler har anhængertræk

BilmodelMaks. lastevægt
Audi e-tron 1.800 kg
Jaguar I-Pace 750 kg
Mercedes EQC1.800 kg
VW ID.41.200 kg
BMW iX3750 kg
Volvo XC40 Recharge Pure Electric1.800 kg
Tesla Model X2.250 kg
Tesla Model 3910 kg
Polestar 21.500 kg

Hvor lang levetid har batteriet i en elbil

Levetiden for batterier indbygget i elbiler er begrænset. Eksperter antager, at litium-ion-batterier skal udskiftes efter omkring 1.000 opladningsprocesser. Det vil sige, at hvis en elbil har en rækkevidde på 100 kilometer pr. opladning, varer et batteri omkring 100.000 km. Afhængig af køretøjets brugsintensitet betyder det en holdbarhed på ca. 5 til 10 år.

Hvilke elbiler findes på det danske marked

De Danske Bilimportører har lavet en oversigt over hvilke elbiler og plug-in hybridbiler som er tilgængelige på det danske marked. Find oversigten her.

Er elbiler lige så sikre som almindelige biler

Elbiler er på alle måder lige så sikre som andre biler. Elbiler gennemgår de samme tests som fossile biler, herunder EuroNCAP’s kollisionstest.

Opladning af elbil

Kan elbilen oplades via en almindelig stikkontakt

Opladning ved en almindelig stikkontakt skal ses udelukkende som en nødopladningsmulighed. En stikkontakt med jordforbindelse er designet til husholdningsbrug og kan kun belastes med den maksimale nominelle strøm på 16 ampere i en begrænset periode. Under alle omstændigheder ville opladningseffekten være begrænset, og opladningstiden ville derfor være meget lang.

Hvor lang tid tager det at oplade en elbil

Det afhænger af, hvor stort batteriet er, hvor tomt det er, og med hvilken maksimal effekt det oplades.

For eksempel: BMW i3 har en anvendelig batteristørrelse på 37,9 kWh. Hvis dette var tomt, tager en fuld opladning med 2,3 kW mere end 15 timer, med 11 kW ca. 3,5 timer og en hurtig opladning med 50 kW tager ca. 40 minutter til 80% opladningsniveau. Den maksimale opladningseffekt er begrænset af den maksimale opladningseffekt for elbilen og den elektriske installation af ladestanderen.

Hvor findes den nærmeste offentlige ladestation

På De Danske Bilimportørers opladningskort fremgår alle offentlige ladestander.

Ofte er ladestederne også integreret i elbilernes navigationssystemer.

Hvor meget plads kræver en hjemmeladestation

Moderne opladningsenheder er kompakte og kan let fastgøres til væggen. De kræver således ikke meget plads.

Skal en autoriseret el-installatør stå for installation af ladestanderen

Opsætning og installation af ladestander kan aldrig blive gør-det selv-arbejde, da tilslutning af lader ikke er omfattet af bekendtgørelse om simple arbejder på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet, som enhver må udføre, dermed er ulovligt selv at installere en ladestander i carporten.

Når det gælder opsætning af ladestandere er der visse særregler, der skal følges. Blandt andet at ladestanderen kræver én dedikeret sikringsgruppe, et dedikeret HPFI-relæ, og at der maksimalt trækkes 16A til enfasede installationer.

Der kan eksempelvis opstå risiko for skadelig opvarmning, der kan udvikle sig til brand, hvis laderen er 16A – og man finder på at tilslutte den en almindelig stikkontakt.

Find opladning til din elbil

Hvilken offentlig ladestander er tættest på dig? På det interaktive kort kan du finde den ladestander, som er tættest på din aktuelle placering.

Aktuelt