I 2020 var antallet af trafikdræbte i Danmark det 3. laveste i EU. Det er bedre end i 2010, hvor Danmark indtog en 5. plads. Selvom udviklingen er god, kan der fortsat gøres mere for sikkerheden i nye biler.

Danmark har det tredje laveste antal trafikdræbte pr mio. indbyggere. Det viser en ny opgørelse fra De Danske Bilimportører, som er baseret på data fra Care – EU’s trafikuhelds database. Opgørelsen viser, at der i gennemsnit årligt er 42 trafikdræbte pr. million indbyggere i EU, mens antallet for Danmark er markant lavere – kun 28 trafikdræbte årligt pr. million indbyggere. Men selvom det er positivt, så er der mere at gøre.  

”Det er positivt, at vi i Danmark har en høj grad af sikkerhed på vejene, men vi kan gøre endnu mere. Ny teknologi i nye biler som adaptiv fartpilot, vejbane assistance og park assist kan være med til at forbedre trafiksikkerheden yderligere i Danmark”, siger Mads Rørvig, adm. direktør i De Danske Bilimportører. 

Kritik af afgifter på sikkerhedsudstyr

Vejdirektoratets ulykkesstatistik i perioden fra 2012 til 2021 viser nemlig, at frontalkollisioner udgør 104 af 472 trafikulykker i Danmark. Havarikommissionen for Vejtrafikulykker har efterfølgende undersøgt 28 af de mest alvorlige frontalkollisioner. Her er konklusionen, at de fleste af ulykkerne kunne have været forhindret, hvis de menneskelige og/eller sikkerhedsmæssige forhold havde været i orden. I dag beskattes ekstra sikkerhedsudstyr dog hårdt på nye biler, som et resultat af den værdibasserede afgift. Forbrugeren skal derfor betale en højere pris, hvis de tilvælger ekstra sikkerhedsudstyr i købet. 

“Havarikommissionen har undersøgt 28 alvorlige ulykker, hvor 17 mennesker mistede livet, ligesom 13 kom alvorligt til skade, og 43 mennesker slap med mindre skrammer. 70 % af disse ulykker kunne ifølge Havarikommissionen være undgået hvis bilerne havde haft “vognbane assistent” som udstyr. Det udstyr beskatter man i Danmark med op til 150%. Det giver stof til eftertanke,” siger Mads Rørvig, adm. direktør i De Danske Bilimportører. 

Yderligere oplysninger

Mads Rørvig

Adm. direktør

+45 30 16 10 04 mr@bilimp.dk

Fakta 

De Danske Bilimportører er brancheorganisation for bilproducenternes repræsentation i Danmark. Vi repræsenterer alle nye biler (person-, vare- og lastbiler samt busser) som anskaffes i Danmark og de omfatter selvsagt alle teknologierne – el, brint, hybrider, diesel, benzin, gas. 

Kildeangivelse

De Danske Bilimportører, Care – EU’s trafikuhelds database